30 maart 2018
La Processione del Venerdì Santo ook wel Processione del Cristo genoemd.
Het leidt geen twijfel dat religieuze feesten een groot deel uitmaken van het traditionele Italiaanse erfgoed. De feesten zijn vaak uitingen van geloof, maar hebben ook vaak een sterk sociaal karakter; ze vergroten de band en de verbondenheid in de gemeenschap.
Onder de religieuze feesten zijn degene die de Paasperiode inluiden het meest talrijk en oprecht. In heel Italië worden processies gehouden. Van noord naar zuid en van oost naar west.
Maar, op nog geen 20 minuten rijden van Vista sull' oliveto, vindt er in Orte de oudste processie die Italië kent, plaats. Uit stukken blijkt dat de eerste processie al plaatsvond in de jaren 1200, toen de Confraternite Riunite van Orte de eerste processie startte. Zelfs vandaag de dag wordt de processie door dezelfde broederschap georganiseerd en opgezet. Ondanks kleine aanpassingen heeft deze processie sinds de vroege jaren 1200 nooit zijn oorspronkelijke vorm veranderd: een droevige en toegewijde begrafenisstoet die Christus vergezelt naar zijn laatste begraafplaats.
De begrafenis stoet
De lichten zijn gedoofd en alleen de fakkels van de Cyreneers verlichten de straten en het enige geluid dat de stilte doorbreekt, is het gerammel van kettingen op de grond. Het is een indrukwekkende processie.
De 7 broederschappen, herkenbaar aan de verschillende kleuren van de tunieken en de kappen, verlaten hun parochies om in een stoet door de stad het historische plein met de Santa Croce kerk te bereiken. Ze worden daarbij ondersteund door 14 mannen die de indrukwekkende kist met daarin het lichaam van de dode Christus dragen, gevolgd door de in zwart geklede vrouwen van rouw. Ze worden voorgegaan door de Cyreneers. Dat zijn mannen die boete doen. Zij lopen op blote voeten door de straat. Aan hun enkels zijn zware kettingen gebonden en torsen een groot houten kruis. Andere belangrijke figuren die deelnemen aan de begrafenis stoet zijn Veronica, Magdalena en de huilende Marie.
Eenmaal aangekomen op het Piazza della Libertà worden de broederschappen in een hartvormige figuur rond de kist van Christus gerangschikt terwijl het lied van de Miserere intoneert.
Vervolgens gaat de processie verder naar de Santa croce kerk, waar de Stabat Mater wordt gespeeld. Als de processie voorbij is, wordt een groot brood gebroken dat verdeeld wordt aan alle deelnemers.
De processie is geen folklore of show, maar enkel geloof en gebed. Tot de dag van vandaag is het een begrafenisstoet gebleven, verdrietig en toegewijd, die Christus vergezelt naar de begraafplaats in afwachting van Zijn opstanding.
Mocht je in Italië zijn op Goede vrijdag of met Pasen, dan is het zeer te moeite waard om aanwezig te zijn bij een van de processies.
Het voorjaar is ook een zeer geschikte periode om naar Umbrië af te reizen. Zie de natuur ontwaken uit de winterslaap. Echt een prachtige tijd.
www.umbrievakantie.com
Comments